NSSK.NL
Image default
Aanbiedingen

Het ultieme playbook voor het kiezen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een populaire manier om duurzame energie op te wekken en je energierekening te verlagen. Maar hoe kies je de juiste zonnepanelen voor jouw situatie? In dit ultieme playbook geven we je een aantal handige tips om de perfecte zonnepanelen te selecteren. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw energieverbruik kunt verduurzamen!

Stap 1: Bepaal je energiebehoefte

Voordat je zonnepanelen gaat kopen, is het belangrijk om te weten hoeveel energie je verbruikt. Dit kun je eenvoudig achterhalen door je jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur (kWh) te bekijken op je energierekening. Houd er rekening mee dat je energieverbruik in de toekomst kan veranderen, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding of de aanschaf van elektrische apparaten.

Stap 2: Bereken het benodigde vermogen

Nu je weet hoeveel energie je verbruikt, kun je berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt om dit verbruik te dekken met zonnepanelen. Dit doe je door je jaarlijkse energieverbruik te delen door de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen in Nederland, die ongeveer 0,85 kWh per wattpiek (Wp) bedraagt. Zo krijg je een indicatie van het benodigde vermogen in wattpiek.

Stap 3: Kies het type zonnepaneel

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende types zijn monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Monokristallijn zonnepanelen hebben een hoger rendement en zijn daardoor iets duurder, maar nemen minder ruimte in beslag. Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper, maar hebben een lager rendement en nemen meer ruimte in beslag. Kies het type zonnepaneel dat het beste bij jouw situatie en budget past.

Stap 4: Houd rekening met je dak

De beschikbare ruimte op je dak is een belangrijke factor bij het kiezen van zonnepanelen. Meet het dakoppervlak en houd rekening met eventuele schaduwplekken, dakramen en andere obstakels. Het is ook belangrijk om te weten of je dak sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Schakel eventueel een specialist in om dit te beoordelen.

Stap 5: Vergelijk aanbieders en offertes

Er zijn veel aanbieders van zonnepanelen, zoals Solarloods, die je kunnen helpen bij het kiezen en installeren van zonnepanelen. Vraag bij meerdere aanbieders offertes aan en vergelijk deze op prijs, kwaliteit en garantievoorwaarden. Let ook op eventuele keurmerken en certificeringen, zoals het Zonnekeur-keurmerk, om zeker te zijn van een betrouwbare leverancier.

Stap 6: Check de garantie en service

Bij het vergelijken van offertes is het belangrijk om te letten op de garantie en service die de aanbieder biedt. Een goede garantie op zowel de zonnepanelen als de omvormer is  voor een zorgeloze werking van je zonne-energiesysteem. Daarnaast is het prettig als de aanbieder goede service biedt, bijvoorbeeld bij het oplossen van eventuele problemen.

Stap 7: Vraag een vergunning aan (indien nodig)

In sommige gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit is afhankelijk van je woonsituatie en de lokale regelgeving. Informeer bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt en hoe je deze kunt aanvragen.

Met dit ultieme playbook ben je goed voorbereid op het kiezen van de perfecte zonnepanelen voor jouw situatie. Doorloop de stappen en maak een weloverwogen keuze, zodat je optimaal kunt profiteren van duurzame energie en een lagere energierekening. Veel succes!