NSSK.NL
Image default
Auto

Soorten wiellagers

Soorten wiellagersSoorten wiellagers

Wiellagers zorgen ervoor dat het wiel met minder weerstand en dus minder slijtage kan ronddraaien aan de as, waardoor deze langer meegaan. Het zijn dus een soort bufferonderdelen. Net zoals er meerdere soorten auto’s bestaan, bestaan ook wiellagers in meerdere soorten. Compacte lagers zijn er vooral voor oldtimers en simpele uitvoeringen, ze zijn vaak gesloten en hebben geen extra smering nodig. Voor nieuwere auto’s zijn de wiellagers vaak uitgerust met ABS en bevestigingsmogelijkheden voor remschijven. Dan is er sprake van een totaalonderdeel waar gespecialiseerd gereedschap voor nodig is om deze te vervangen. Dit gereedschap is ook nodig voor onderdelen met wielflens.

Slijtage van wiellagers

Bij slijtage maken deze onderdelen een heel karakteristiek geluid bij het sturen. U zult merken dat bij linksom sturen er een zingend of brommend geluid vanaf de wielen komt, of juist bij rechtsom wanneer het de rechterlager(s) betreft. Wanneer slijtage van de kogeltjes opgetreden is, kunt u dat eenvoudig vaststellen met een vergrootglas of loep. In dat geval dient er zo snel mogelijk een vervanging geplaatst te worden om verdere schade te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. Wanneer u zelf niet technisch bent, kunt u hiervoor het beste een expert raadplegen, bijvoorbeeld een garage of een zelfstandig monteur. Als u wel technisch onderlegd bent, is het te overwegen om het zelf te doen. Onderdelen zelfstandig kopen kan goedkoper zijn en u spaart sowieso het arbeidsloon uit.

Onderdelen kopen, waar?

Als u zelf op zoek gaat naar auto-onderdelen, kunt u dit het beste via internet doen. Op deze manier kunt u aanbiedingen makkelijk vanuit huis vergelijken zonder dat er, zoals bij een garage, een derde partij ook winst op moet maken. Denk er in dit geval wel aan dat de lagers van goede kwaliteit zijn, een wiellager BMW voor in dit merk auto bijvoorbeeld.

Bezoek de website voor meer informatie : Soorten wiellagers