NSSK.NL
Image default
Gezondheid

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw bed?

Ben je op zoek naar een nieuw bed, de kans is groot dat je je dan goed oriënteert. We brengen een derde van ons leven door in bed. Het is daarom belangrijk dat je een bed hebt dat goed past bij jouw wensen en behoeften. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden zodat je geen miskoop begaat. We vertellen het je in dit artikel.

Wil je een boxspring of een ledikant?

Een boxspring is letterlijk een bak met veren. De boxspring bestaat uit de “bak” oftewel de bedbodem met een matras en eventueel een topmatras. De boxspring staat bekend om zijn comfort en luxe uitstraling. Een volledige boxspring bestaat uit een gestoffeerde bak met veren. Daarbovenop ligt een matras, vaak is deze ook gestoffeerd voor een luxe uitstraling. Op het matras ligt vaak nog een topmatras. Zowel bij het matras als bij het topmatras kun je uit verschillende soorten kiezen voor het meest optimale ligcomfort. Bij de boxspring kun je een bijpassend hoofdbord kiezen waardoor het bed nog meer luxe uitstraalt.

Een ledikant is in principe alleen een bedframe, dus zonder de lattenbodem en een matras. Het ligcomfort en de ondersteuning van een ledikant hangt af van de lattenbodem en het matras. Er zijn veel soorten ledikanten in verschillende materialen en stijlen. 

Welk matras past bij jouw lichaam?

Het matras is een van de belangrijkste onderdelen van het bed. Kies jij voor een hard matras, een zacht matras of iets wat er tussenin ligt? De hardheid van het matras is afhankelijk van je voorkeur, je gewicht en je slaaphouding. 

Daarnaast zijn er ook nog veel verschillende materialen waar je uit kunt kiezen. Deze hebben zijn voor en nadelen. Doe onderzoek naar welk matras jij denkt nodig te hebben en ga vooral veel testen.

Welke afmeting moet het bed hebben?

Ga je voor een eenpersoonsbed, een twijfelaar of een tweepersoonsbed? En hoe breed moet het matras zijn? Ook met de lengte van het bed moet rekening gehouden worden.

Het bed moet natuurlijk lang en breed genoeg zijn zodat je comfortabel kunt slapen. De lengte van het bed is minimaal 20 cm langer dan dat jij bent. De idelae breedte van het bed hangt af van jouw lichaamsbouw. Hoe breder je bent hoe breder je matras moet zijn. Voor optimaal comfort is het belangrijk dat je genoeg bewegingsvrijheid hebt. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een tweepersoonsbed van 180 cm breed.

Let bij het kiezen voor een lengte en breedte wel op dat het bed in de slaapkamer past en of het bed in de slaapkamer kan komen door het trappengat.

Welke opties moet het bed hebben?

Bij een bed kun je uit meerdere extra opties kiezen. Wil je het bed elektrisch in hoogte verstellen? Wil je dan alleen het hoofd of voeteneind omhoog of omlaag kunnen zetten, dan kies je voor een elektrisch verstelbaar bed. Wil je het bed ook volledig in hoogte kunnen verstellen, kies dan voor een hoog laag bed

Wil je ook bijpassende slaapkamer meubels zoals nachtkastjes en wil je in- en uitstapverlichting bij het bed? Er zijn veel verschillende opties, bedenk van te voren goed wat je graag wilt hebben. Denk hierbij ook aan de toekomst, een bed gaat heel wat jaren mee dus denk ook vooruit.

 

https://www.aldenhuijsenslaapsystemen.nl/slaapsystemen/hoog-laag-bed/