NSSK.NL
Image default
Hobby en vrije tijd

Waar je op moet letten bij het voeden en belonen van een paard

Waar je op moet letten bij het voeden en belonen van een paard

Waar je op moet letten bij het voeden en belonen van een paard

Het voeden van een paard is niet altijd even eenvoudig. Er moet rekening worden gehouden bij een aantal punten. Een paard hoort namelijk niet alleen zijn standaard voeding te krijgen maar moet ook beloond worden. Je hebt ook stal- en weidebenodigdheden nodig voor het paard, zoals bijvoorbeeld drinkbakken en voerbakken.

Op welke punten moet je letten bij het voeden van een paard

  • Zorg voor voldoende ruwvoer
  • Vers water
  • Wisselingen in het rantsoen
  • Kleine porties
  • Meerdere malen per dag voeren
  • Beginnen met ruwvoer en daarna krachtvoer
  • Gebruik krachtvoer niet voor een prestatie
  • Wees niet te enthousiast met het geven van extra voer
  • Denk aan het gebit
  • Ontwormen paard
  • Voedingssupplementen paard

Ruwvoer paard

Een paard is ongeveer 14 tot 16 uur per dag bezig met eten. Hij is van nature een ruwvoer eter, ruwvoer is vezelrijk zoals hooi en kuilgras. Zorg ervoor dat het paard voldoende ruwvoer krijgt van goede kwaliteit. Kwaliteit is zeer wisselend bij het voer en dit is vaak lastig in te schatten, daarom word er aangeraden om hier voor een deskundige in te schakelen en hem om advies te vragen. Zo wek je je eigen kennis op en kun je dit de volgende keer zelf. Ruwvoer mag zeker niet beschimmeld of stoffig zijnDe verhouding van het aantal ruwvoer dat je paard nodig heeft is ongeveer 1,5kg voer per 100 kilo van het lichaamsgewicht van het paard, dus als een paard 800kg zou wegen heeft het 12kg ruwvoer per dag nodig. Hierbij moet je wel opletten dat kuilgras meer water bevat dan hooi.

Vers water

Naast het voeden van je paard is water hierbij even belangrijk, zorg ervoor dat je paard te allen tijde beschikking heeft over vers en schoon water. Paarden en pony’s drinken ongeveer 15 tot 30 liter per dag, dit is best wel veel water als je het vergelijkt met mensen. De hoeveelheid hiervoor is afhankelijk van het weer en naar de prestatie, zorg ervoor dat je niet teveel koud water in een keer geeft en houd de temperatuur vooral in de zomer goed in de gaten.

Wisselingen in het rantsoen

Voor iedere wisseling in het rantsoen dient de overgang geleidelijk te gebeuren. Een wisseling van krachtvoer moet ongeveer tussen de 7 en 10 dagen gebeuren. Hierbij word het oude krachtvoer langzaam afgebouwd en het nieuwe krachtvoer word langzaam opgebouwd. Ook bij de wisseling van stal naar weide of andersom dient dit geleidelijk te gebeuren om stofwisselingsproblemen te voorkomen. Ook andere wisselingen in het rantsoen moeten langzaam plaats vinden, bijvoorbeeld voor dikke of magere paarden. Op wisseling van hooi of kuilgras kan de spijsvertering verschillend op reageren dus daar moet je dus ook langzaam op in spelen.

 

Kleine porties

De maag van een paard is heel erg klein vergeleken bij zijn gewicht. Doordat de maag van een paard zo klein is kan een paard van 600 kg niet meer dan 3 kg krachtvoer per dag aan, verdeel daarom dus het krachtvoer in kleinere porties over de hele dag. Probeer daarnaast de opname van de voeding te vertragen door bijvoorbeeld ruwvoer. Hierdoor moet een paard beter kauwen en dat is veel beter voor de vertering

Meerdere malen per dag voeren

Een paard heeft een ander verteringsstelsel dan wij mensen. Hij heeft namelijk geen galblaas waardoor de verteringssappen in de dunne darm terecht komen. Om de vertering op gang te houden is het belangrijk om vaker kleinere porties per keer te geven, een paard moet gemiddeld 4 keer per dag gevoerd worden en mag niet langer dan 6 uur op een lege maag staan. Voor paarden met maagzweren is dit een ander verhaal, die mogen niet langer dan 1 uur op een lege maag staan. Geef een paard minimaal 3 keer per dag ruwvoer. Het is ook heel handig voor jezelf en het paard om een vast voerschema aan te houden.

Krachtvoer paard

Meestal heeft een paard altijd hooi of stro tot zijn beschikking in de stal. Wanneer dit niet het geval is, is het belangrijk om de vertering ’s morgens al op gang te brengen. Dit doe je door eerst met ruwvoer te beginnen en later pas met krachtvoer. Ruwvoer zorgt voor speekselproductie en brengt spijsvertering op gang, waardoor het krachtvoer beter wordt verteerd. Doordat het paard minder honger heeft na het eten van ruwvoer gaat hij beter kauwen tijdens het eten van krachtvoer. Krachtvoer kan duur zijn, dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn verschillende webshops en winkels die krachtvoer en beloningen zoals likstenen, paardenkoekjes etc aanbieden voor mooie prijzen. Happyhorsedeal is zo’n winkel met vele aanbiedingen voor u en uw paarden. Niet alleen voeding maar ook paardrijkleding, rijlaarzen, rijbroeken en overige Ruitersport aanbiedingen vind je hier. 

Gebruik krachtvoer niet voor een prestatie

Het is belangrijk dat je geen grote hoeveelheid krachtvoer aan een paard geeft voor de arbeid. Geef binnen 3 uur voor het verrichten van zware arbeid geen krachtvoer meer. Wel kun je van tevoren nog een beetje hooi aan het paard geven, dit is omdat het niet prettig is om met een volle maag te rijden. Dat niet alleen het kan namelijk ook lijden tot glucosedip en dat kan de prestatie behoorlijk verminderen. Voor lichtere prestaties geldt de regel dat je het paard binnen 1 uur voor de arbeid geen krachtvoer mag geven.

Wees niet te enthousiast met het geven van extra voer / beloningen

Het is belangrijk dat je voorzichtig bent met het geven van extra voer. Onder extra voer vallen wortels, appels, paardenkoekjes, brood en andere lekkernijen voor het paard. Extra’s en lekkernijen kunnen het rantsoen verstoren en ervoor zorgen dat uw paard overvoed word. Het is niet nodig als de basis van het voer gewoon goed is, begin dus bij een goede kwaliteit ruwvoer en stem dit vervolgens af op het krachtvoer. Indien nodig kun je daarna kijken naar voer als het samengestelde rantsoen een tekort uitwijst.

Denk aan het gebit

Er word vaak niet gedacht aan het gebit voor het verteren. Maar toch is het gebit wel eens zo belangrijk als de andere punten. Een goede verering begint namelijk bij het gebit. Als het gebit van een paard niet in orde is kan dit vertraging opwekken bij het opnemen van de voedingsstoffen. Het is daarom heel belangrijk om het gebit minimaal 1 keer in het jaar te laten nakijken door een paardenarts. Vooral bij oudere paarden is het heel belangrijk omdat te doen.

Ontwormen

Een bekend probleem bij paarden zijn wormen, wormen kunnen de gezondheid van een paard zeer negatief beïnvloeden. Wanneer paarden wormen hebben zul je zien dat ze heel mager worden. Dit komt doordat het voedsel niet meer word opgenomen zoals het hoort. Gelukkig is er een behandeling om wormen tegen te gaan, hiervoor is het erg belangrijk dat je regelmatig paarden ontworming gebruikt. Het is aan te raden om hierover advies te vragen aan een deskundige. Die zal dan een mestonderzoek gaan uitvoeren om vast te stellen hoe jouw paard het beste kan worden ontwormd.

Zoals je ziet moet je dus wel kennis hebben voordat je echt weet hoe je jouw paard het beste kunt voeden. Wanneer je die kennis niet hebt kan het behoorlijk mis gaan. Verder kun je een paard nog beloningen geven maar nooit te veel, dat is heel slecht voor een paard. 

https://123ruitersport.nl/voeding.html