NSSK.NL
Image default
Hobby en vrije tijd

Wensballonnen en de luchtvaart

Hoewel de wensballonnen al eeuwen oud zijn en stammen uit het oude China zijn ze hier in Nederland nog niet zo lang een wensballon kopen. Het ritueel van het oplaten van een wensballon wordt steeds populairder en bekender. Aanvankelijk leek het ook een ongevaarlijke bezigheid. Je laat een lantaarntje op met een kaarsje en zeker als je er meerdere oplaat is dat een leuk effect. Echter, in de eerste jaren werd een enkele opgelaten wensballon soms aangezien als een ufo. Er werden onduidelijke foto´s gemaakt en er ontstonden hele theorieën over deze ufo´s. Gelukkig werd deze mythe snel doorbroken maar het zorgde wel voor vraagtekens bij de veiligheid voor de luchtvaart als gevolg van het oplaten van wensballonnen.

De veiligheid van de wensballon

Om de veiligheid van de luchtvaart niet in gevaar te brengen zijn er wel een aantal eisen gesteld aan de wensballonnen die je kunt kopen. Een wensballon mag namelijk geen ijzeren onderdelen bevatten. Aanvankelijk was de constructie waar het kaarsje was bevestigd van ijzer gemaakt maar dat is tegenwoordig vervangen door het milieuvriendelijke bamboe. Hierdoor is de wensballon geen gevaar voor de luchtvaart.

Biologisch afbreekbaar materiaal van de wensballon

Stel je gaat een wensballon kopen, dan wil je die ook oplaten. Maar je weet dan ook zeker dat de ballon ergens weer terugkomt op de grond. Om te voorkomen dat daardoor vervuiling ontstaat zijnde wensballonnen tegenwoordig gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Daarmee zijn ze niet schadelijk voor het milieu. Het is een mooi voorbeeld waarbij een oud gebruik met moderne technieken kan worden gebruikt.

Gebruik van de wensballon in het bos

Het is voor de hand liggend dat je geen wensballon moet oplaten in het bos in tijden van grote droogte. Ook het oplaten in de buurt van huizen met rieten daken is niet aan te raden. Het gevaar voor een brand is weliswaar miniem maar toch is het beter om het te vermijden. Maar eigenlijk vinden we dat allemaal wel logisch want we gaan ook niet barbecueën in het bos tijdens grote droogte. Door de wensballonnen op verstandige wijze te gebruiken kun je er heel veel plezier van hebben.

http://www.dutch-pyro.nl/wensballon/