NSSK.NL
Image default
MKB

Hoe zorg je ervoor dat alleen de juiste mensen binnen komen?

Sommige bedrijven of sommige delen van bedrijven hebben te maken met vertrouwelijke informatie of met gevaarlijke stoffen. In een dergelijk geval is het absoluut noodzakelijk dat de toegangscontroleop orde is. De gevolgen van een bad actor die binnen komt kunnen namelijk rampzalig zijn voor het bedrijf en haar klanten. Nu is de klassieke oplossing een bewaker bij de deur neerzetten. Hier kleven echter wel een paar nadelen aan: een bewaker is duur en vatbaar voor menselijke fouten. 

Waarom sloten niet de oplossing zijn 

Het vervangen van een menselijke bewaker kan vrij simpel: met een slot. Het nadeel van een slot is echter dat elke sleutel hetzelfde is en je dus niet exact kan bepalen wie waar naar binnen mag, en als iemand zijn sleutel kwijt raakt zit je met een probleem: dan moet je namelijk alle sloten en sleutels vervangen. Het is onvermijdelijk dat iemand in de organisatie een sleutel kwijt raakt, dus deze kosten zullen bij gebruik van sloten met enige regelmaat gemaakt moeten worden. Maar voor al deze problemen is een oplossing: digitale toegangscontrole. 

Waarom digitale toegangscontrole de oplossing is 

Met digitale toegangscontrole heb je alle voordelen van sloten, maar dan zonder de nadelen, en zelfs met een paar extra voordelen erbovenop. Elke medewerker en bezoeker krijgt namelijk een eigen identificatiemiddel. Dit is doorgaans een chip die ergens in verwerkt is, zoals een “druppel” of keycard. Op deze manier kan je individueel bepalen wie waar mag komen, en kan je verloren of gestolen identificatiemiddelen makkelijk uitschakelen. Bovendien kan je precies zien wie wanneer door welke deur is geweest, iets wat bij sloten geen optie is. Verder is het ook mogelijk om de toegangscontrole met de tijdregistratiete integreren. 

Het integreren van de tijdregistratie en toegangscontrole 

Er zijn veel redenen om toegangscontrole en tijdregistratie samen te voegen. Allereerst maakt het het voor het personeel makkelijker: het hoeft zich voortaan nog maar één keer te identificeren in plaats van twee keer direct na elkaar. Ook voorkomt het dat er een cultuur ontstaan waarin collega’s elkaar door de deur laten: om betaald te krijgen moet je immers door de toegangscontrole. Een dergelijke cultuur heeft namelijk ten gevolge dat bad actors hier misbruik van kunnen maken. Zij hoeven dan namelijk alleen maar te doen alsof ze een medewerker zijn die zijn keycard vergeten is, of even zijn handen vol heeft en daarom geen keycard te pakken. 

https://www.get.nl/oplossingen/toegangscontrole/