NSSK.NL
Image default
Dienstverlening

Beoordelingstesten die men kan verwachten als men solliciteert bij banken en grote bedrijven

Er bestaan 4 grote categorieën van beoordelingstesten die men als kandidaat kan ondergaan als met voor een job solliciteert.

  1. Persoonlijkheidsbeoordeling – Enkele van de meest gebruikelijke persoonlijkheidstesten zijn de Myers-Briggs test ( om na te gaan in welke mate een persoon extrovert of introvert , gevoelig, intuïtief, rationeel door te denken of gevoelens, en ontvankelijk voor oordelen en waarnemingen) en de DISC test ( waarbij kandidaten worden beoordeeld als dominant, invloedrijk, standvastig of inschikkelijk). Tegenstrijdigheden zouden een lichtje moeten doen branden bij de ondervragers, en ze zullen verder moeten onderzoeken om vast te stellen waarom zich dergelijke verschillen voordeden. Alhoewel dit wel inzicht kan verschaffen in de voorkeur van een werkwijze van de persoon, het zou toch niets zeggen of bevestigen betreffende de jobbekwaamheid.

Deze testen worden vaak gebruikt om kandidaten te identificeren die zouden open staan voor ongepast, oneerlijk en antisociaal gedrag op het werk.

De bedrijven zouden gewoonlijk de kandidaten moeten uitnodigen om een test in te vullen tijdens de tweede of derde ronde van de interviews. Wat de banken betreft, ze gebruiken bijna allemaal een of andere vorm van beoordelingswijze om vaardigheden en verenigbaarheden te evalueren. We raden je sterk aan om informatie in te winnen over de soorten testen die je zal moeten ondergaan vooraleer te kunnen meedingen in de sollicitatie; zo krijg je de tijd om een en ander na te kijken en jezelf goed hierop voor te bereiden.

 

Assessment in Amsterdam doen? Kijk eens naar de mogelijkheden van het Instituut van Positieve Psychologie.

 

 

 

 

 

http://www.ivpp.nl/assessment/