NSSK.NL
Image default
Dienstverlening

Gelaagd glas: Belangrijkste kenmerken van dit veiligheidsglas

Gelaagd glas is een type veiligheidsglas dat intact blijft, zelfs wanneer het breekt. In dit geval wordt het vastgehouden door de tussenlaag, polyvinylbutyl (PVB). De tussenlaag hecht zich aan de glaslagen en door zijn grote sterkte kan het glas niet in grote scherpe stukken breken.

Hierdoor ontstaat een karakteristiek spinnenwebpatroon van barsten wanneer de impact niet groot genoeg is om het glas volledig te doorboren. Gelaagd glas wordt gewoonlijk gebruikt wanneer er kans is op menselijke inwerking, risico’s voor omstanders of een grotere breukbestendigheid, alsook voor architecturale toepassingen. Het wordt ook aangetroffen in autoruiten.

 

Hoe wordt dit glas gemaakt?

Gelaagd glas wordt gemaakt door hoge temperatuur en druk toe te passen om luchtbellen uit de glaslagen te verwijderen, waardoor een sterke afdichting ontstaat. Op die manier is het glas sterk genoeg om mechanische spanning te weerstaan.

In geval van breuk zijn er geen scherpe stukken die ernstig letsel kunnen veroorzaken. Dit kwalificeert dit materiaal als veiligheidsglas. Standaard gelaagd glas is ten minste 0,38 mm dik, maar er kunnen meerdere lagen van 0,38 mm worden gelaagd om de verbinding nog sterker te maken. Dezelfde technologie wordt gebruikt in gepantserd glas.

 

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Uitstekend bestand tegen temperatuur- en drukschommelingen. Hij is bestand tegen inslagen van metaal, steen en zelfs kleine explosies. Uitstekend geluidsisolerend vermogen, vermindert lawaai van buitenaf aanzienlijk en wordt wegens deze kwaliteiten vaak gebruikt in platenmaatschappijen, luchthavens, hotels en andere.

Dit type glas blokkeert ook het grootste deel van de ultraviolette straling en beschermt de meubelen dus tegen schadelijke ultraviolette stralen.

Gelaagd glas heeft een matige brandwerendheid in vergelijking met gewoon glas. Het zal niet onmiddellijk desintegreren en enige tijd nodig hebben om te breken, zodat mensen veilig geëvacueerd kunnen worden in geval van brand.

Bij een aardbeving breekt en versplintert gewoon glas, terwijl gelaagd glas aan de polyvinylbutyllaag blijft zitten en zo een veilige uitweg uit het vluchtgebouw biedt.

Dit materiaal is zelfs bestand tegen sterke winden zoals orkanen en tornado’s, zodat de schade van natuurrampen aanzienlijk minder zou zijn.

 

Toepassingen

Voor glazen leuningen, glazen trappen, vloeren, ramen, deuren, gevel, dankzij zijn transparantie en moderne visie.

  • In banken, wisselkantoren, juwelen, musea, galeries, autoruiten en andere, dankzij zijn robuustheid.
  • In luchthavens, treinstations, opnamestudio’s, hotels, dankzij de akoestische isolatie-eigenschappen.
  • Intern in meubilair, scheidingswanden, douchecabines, tafels en in algemene decoratie.
  • Keuze in vele architecturale toepassingen waar er een risico is voor voorbijgangers of waar een grotere breukbestendigheid wordt nagestreefd.