NSSK.NL
Image default
Dienstverlening

Hoe leg ik zo veilig mogelijk elektra aan?

Het aanleggen van elektra is altijd een risicovolle klus. Blootgestelde elektriciteit brengt altijd veel risico’s met zich mee. Jezelf zo veel mogelijk inlichten over alle risico’s en werkwijzes is daarom de meest slimme optie. Aan de hand van deze blog zul je veel meer over elektriciteit te weten komen en bovendien hoe je het zo veilig mogelijk kan aanleggen. Echter, is het wel altijd sterk geadviseerd om ervaren elektriciens in te schakelen voor al het werk omtrent elektriciteit in je woning of in je tuin. Een elektricien bij jou in de buurt zal je direct helpen met je elektra probleem! 

Elektra aanleggen

Het aanleggen van elektra moet wel eens in de zoveel tijd opnieuw gebeuren in je woning. Maar wat verstaan we eigenlijk onder het aanleggen van elektra? Het aanleggen van elektra is erg breed, er zijn namelijk erg veel werkzaamheden die onder het woordje aanleggen van elektra vallen. Denk maar aan het uitbreiden van je stoppenkast, het installeren van nieuwe stopcontacten, het installeren van nieuwe lichtpunten en het aanleggen van nieuwe elektriciteitsbedrading. Een elektricien is al ervaren op dit gebied en zal je direct kunnen helpen. Schakel zonder twijfel een elektricien in als je er niet uit komt!

Belangrijk om te weten bij het aanleggen van elektra

  • Als allereerst is het essentieel om de spanning uit te schakelen. Als je de spanning uitgeschakeld hebt, elimineer je de risico om stroomschokken te ontvangen. Je kan ook de desbetreffende schakelaar in de meterkast uitzetten. Dan schakel je maar 1 groep uit, de groep die heerst over de plek waar je te werk gaat. 

  • Werk altijd met goed gereedschap, dat is zeer belangrijk. Goed gereedschap is goed geïsoleerd die je helpt beschermen tegen kortsluiting en elektrocutie. En het is dan ook essentieel om direct een spanningsmeter te gebruiken! Een spanningsmeter meet of er nog spanning loopt op de draden. Zo kun je daadwerkelijk weten of er nog stroom loopt, dit is de meest veilige manier.  

  • Doe kennis op voor je begint met een specifieke werkzaamheid. Volg een stappenplan, en schakel hulp in als je dat nodig hebt. Twijfel nooit om een elektricien in te schakelen!