NSSK.NL
Image default
Mode en Kleding

Zijn leren rugzakken waterproof?

Leer zelf is niet goed gecombineerd met water. Ja, het heeft een zekere waterbestendigheid, maar te veel water zorgt ervoor dat het leer nat wordt – door de doorlaatbaarheid van het materiaal – en als het leer droogt kan het stijf en hard worden, waardoor het die heerlijke soepele textuur verliest. Als het leer niet snel genoeg droogt, kan het zelfs gaan rotten.

Door zijn doordringbaarheid kan leer nooit echt 100% waterdicht zijn – zeker niet als het leer ouder wordt en onbehandeld blijft. Als het leer echter op een specifieke manier wordt behandeld, kunt u niet alleen de levensduur van het leer verlengen, maar ook de waterdichtheid ervan verbeteren.

Er zijn verschillende behandelingen op de markt die kunnen helpen om uw leer meer waterbestendig te maken. De meest populaire van deze behandelingen is het gebruik van een wax zoals dubbin of Nikwax. Wassen is een relatief eenvoudig proces voor de meeste soorten leer, zoals te zien is aan de onderstaande methode.

Volnerf of topnerfleer wordt gemaakt van het sterkste deel van de dierenhuid en is daarom de meest duurzame en waterbestendige vorm van leer. Net als andere leersoorten moet het echter ook met een was of een spray worden behandeld om de waterdichtheid te verbeteren.

De meeste van de Cowboysbag rugzak is gemaakt van volnerfleder en heeft daarom een zekere mate van natuurlijke waterbestendigheid. Het is echter mogelijk dat u dit nog wilt verbeteren en daarom raden wij u aan om een product op basis van was te gebruiken. Voor onze producten in vintage cognac raden wij aan om alleen een waterdichte spray te gebruiken.