NSSK.NL
Image default
Woning en Tuin

Je dak vervangen

Je krijgt waarschijnlijk maar één of twee keer in je leven de kans om het dak van je huis te vervangen. Dit is een vrij grote beslissing en een dure investering. Je kan er voor kiezen om een traditionele dakpan te leggen, maar ook stalen dakpanplaten zijn heel normaal tegenwoordig. Maar in dit artikel ga ik het hebben over een ander en veel ouder dak: een rieten dak.

Het niet bijzonder om te kiezen voor een rieten dak. Het geeft je huis een bijzondere uitstraling. Je kan het een chique, maar ook een robuuste of klassieke uitstraling noemen. Welke naam je het ook geeft: bijzonder is het zeker. Veel mensen vragen zich af: hoe lang gaat een rieten dak mee? Dit is gelukkig allemaal mee en valt gelijk te relativeren met behulp van een paar sterke argumenten.

Als eerst is het dak geschikt voor de lange termijn. Een rieten dak gaat minimaal 30 jaar mee als je het goed onderhoud. Om dit waar te maken moet je natuurlijk wel wat doen, maar dit moet bij ieder dak. Je moet er om de zoveel tijd kleine beschadigingen weg werken en mos van het dak verwijderen. 

Ten tweede zijn er een heleboel mensen die twijfelen over de brandveiligheid van riet. Het is op zich niet vreemd dat je hier over na denkt en dat je hier bij stil staat. Riet is natuurlijk droog en dit is in theorie heel brandbaar. Gelukkig zijn de rietdekkers zeeland niet helemaal van gister en hebben zij systemen en producten bedacht die de risico’s minimaliseren. Er is een stalen onder constructie die ervoor zorgt dat als er brand is, het vuur zich niet door de rest van het huis verspreid. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en je kan ook sprinklers op het dak plaatsen die er gelijk voor zorgen dat het eventuele vuur geblust wordt. Er is ook een anti aanbrand coating die ervoor zorgt dat het vuur sowieso niet ontstaat.

 

 

https://www.rietwerk.nl/