NSSK.NL
Image default
Woning en Tuin

Ontwerp speeltuin

Bij het ontwerp speeltuin komt veel meer kijken dan alleen het tekenen van een glijbaan en schommel. Spelen is in de eerste plaatst belangrijk voor kinderen die opgroeien in een tijd van mobiele telefoons en computers. In plaatst van elkaar te “zien” op social media, kunnen kinderen elkaar in het echt ontmoeten in een speeltuin, waar hun fantasie spelenderwijs alle kanten op kan gaan en je samen avonturen kan beleven. Als je speelt staat de tijd even stil en kan je doen wat je hart je ingeeft.

De ontwikkeling van het kind

Daarnaast draagt spelen bij aan de motorische, sociale, creatieve, emotionele en pedagogische ontwikkeling van een kind. Het ontwerpen van een speeltuin is dus ontzettend belangrijk. In het ontwerpproces is het essentieel dat je kijkt naar wat je met de speeltuin wilt bereiken. Klautertoestellen of gymnastiektoestellen stimuleren de ontwikkeling van de motoriek. Maar als je de fantasie of creatief spel wilt stimuleren, dan loont het om losse elementen in het ontwerp op te nemen.

Participatie

Om de speeltuin te ontwerpen moet je naar de wensen van de gebruikers luisteren. Zo kan je de kinderen zelf of hun (groot)ouders uitnodigen om mee te denken. Dit geeft hun een gevoel dat het hun plekje is waardoor ze zich hopelijk verantwoordelijk voor de speeltuin zullen voelen. Het onderhoud van de speltuin is namelijk ook een onderdeel waar je in het ontwerp rekening mee moet houden. Een plastic schommelstoeltje zal bijvoorbeeld langer meegaan dan een houten.

De doelgroep

Denk bij het ontwerp ook aan de doelgroep van de speeltuin, jongere en oudere kinderen spelen en leren anders en hebben andere behoeftes. Maar ook kinderen met een beperking moeten worden meegnomen in het ontwerp. Het is vaak lastig voor hun om buiten te spelen met leeftijdsgenootjes. Ook zij moeten lekker kunnen spelen. Een verassende en uitdagende speeltuin moet boven alles ook veilig zijn, met enig overzicht en structuur. Speeltuinen moeten daarom voldoen aan de Europese regelgeving, de NEN-normen