NSSK.NL
Image default
Woningen

Alles over zonnepanelen

Wie een steentje bij wil dragen aan het leefbaar houden van onze aarde, legt zonnepanelen op zijn dak. Door te investeren in zonnepanelen wek je milieuvriendelijke stroom op, waardoor er minder fossiele brandstoffen hoeven te worden verwerkt en gebruikt. Het kopen van zonnepanelen is een hele investering, maar gelukkig zijn er subsidies en verdienen zonnepanelen zich gedurende de jaren gewoon weer terug. Het kopen van zonnepanelen is een grote stap, vooral als je er geen of weinig verstand van hebt. In dit artikel komen wij van Wijsmanduurzaam je te hulp. Wij vertellen je alles wat nodig is om goed voorbereid zonnepanelen te kopen.

 

Er zijn twee soorten zonnepanelen: polykristallijne zonnepanelen en monokristallijne panelen, beide gemaakt van het element silicium. Polykristallijnen panelen zijn gemaakt van kleinere kristallen en hebben en helder blauwe kleur. Deze panelen zijn zeer geschikt voor (grote) daken en presteren goed wanneer het licht niet zo fel is. Dus als het bewolkt is of als de paneel niet direct het zonlicht opvangt, dan is een polykristallijne paneel de beste optie. Perfect voor ons koude kikkerlandje dus. Polykristallijne panelen zijn over het algemeen iets goedkoper dan de monokristallijne variant, maar daar staat tegenover dat het rendement iets lager is. Monokristallijne zonnepanelen hebben slechts één kristal per zonnecel en wordt gekenmerkt door een donkerblauwe, bijna zwarte, kleur. Door deze egale structuur is het rendement van leehnavasor deze panelen hoger, maar dat is alleen merkbaar bij hoge temperaturen en fel zonlicht. Deze panelen zijn het meest geschikt voor kleine daken die op het zuiden zijn gericht of voor landen met veel zonuren per dag, dus bijvoorbeeld Frankrijk of Griekenland.

Naast het soort paneel, moet je ook letten op de omvormer. De omvormer zet het spanningsverschil (gelijkstroom) van jouw zonnepanelen om in de wisselstroom die uit je stopcontact komt. Hiermee kan je bijhouden hoeveel elektriciteit de zonnepanelen opwekken. Een heel belangrijk onderdeel dus.

https://www.wijsmanduurzaam.nl/