NSSK.NL
Image default
Bedrijven

Cowhouse: stalinrichting voor gezonde koeien

“Care for cows” dat is de slogan van Wijsman, een bureau voor agrarisch advies. Ze verzorgen alles op het gebied van stalinrichting en energiemanagement, dit met het oog op advies en begeleiding voor een voortreffelijke kwaliteit. 

Een belangrijke focus ligt zo op het cowhouse met respect voor het gevoel van de koe. Een koe heeft namelijk een bepaalde comfort zone: in de vrije natuur heeft een koe die gaat liggen minimaar drie meter ruimte nodig. Een obstakel binnen dit bereik van drie meter, wordt als hinderlijk ervaren en zal een negatieve invloed hebben op haar gedrag.

The Comfort Zone van Cowhouse biedt koeien volledige bewegingsvrijheid op elke moment door een ruime ligplaats te voorzien. Ook zijn er geen obstakels waardoor de koeien geen elke angst ervaren om te gaan liggen en weer recht te staan. Ze kunnen zo ook makkelijk kort even opstaan om op de andere zijde te gaan liggen, hierdoor blijft de bloedcirculatie optimaal en worden doorligplekken van te lang op één zijde liggen vermeden. Dit alles zorgt ervoor dat de koeien beweeglijk en dus gezond blijven.

Cowhouse biedt ook nog andere producten aan voor het welzijn van de koe. Zo is er de Cowbrush, die het verzorgen van de koe makkelijker maakt. Dit is een volledig geautomatiseerd systeem van borstels die zowel de rug als de borst en flanken reinigt. Tegelijk zorgt hij voor huidmassage, dat zorgt voor betere doorbloeding en een actievere stofwisseling, wat dan weer resulteert in meer melk en betere tochtigheid. De koeien voelen zich zo beter en soms gaan ze de Cowbrush zelfs gewillig gebruiken.

Een ander product is Dairy Floor. Looppaden en melkstallen veroorzaken slijtage aan de klauwen en gewrichten van de koe. Dairy Floor is een vloer met een hardheid en dikte aangepast aan de koe. Ook is de ondergrond stroef waardoor de koe niet kan wegglijden.

Op deze manieren zorgt Cowhouse dat koeien in gezonde omstandigheden kunnen leven, zo zijn ze minder vatbaar voor ziekten en hebben ze een langere levensloop.

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl