NSSK.NL
Image default
Sport

Buiten rijden met je paard of pony, alle benodigdheden

Buitenrit maken of buiten rijden met je paard

 

 

Paardrijden, je kunt het op veel verschillende manieren en in veel verschillende disciplines doen. Van dressuur tot springen, bixie tot aan eventing en nog veel meer. Wanneer je paardrijd wil je ook wel eens een keer wat anders dan in de rijbak je proef oefenen of maar over dat ene stijltje blijven springen. In deze blog lees je alles over buitenrijden/buitenrit maken met je paard, waar je op moet letten en wat je allemaal nodig bent.

 

Buitenrit maken met je paard

Een buitenrit maken met je paard of pony, je doet het omdat je een keer wat anders wilt doen dan alleen maar in de bak je dressuurproef oefenen of blijven springen over dat stijltje en die oxer. Wanneer je buiten wilt gaan rijden met je paard is dit een goede ontspanning voor ruiter en paard/pony. Je paard heeft bewegingsruimte en kan zich goed ontspannen, dit werkt direct op ruiter; een ontspannen paard en een relaxte ruiter werken goed op elkaar. Buiten rijden, uitrijden of een buitenrit maken kun je op verschillende manieren doen. De ene ruiter gaat buiten rijden en is een uur of 2 weg, de andere ruiter doet er een halfuur over en heeft alle boomstammen in het bos 3x gesprongen. Wanneer je een buitenrit wilt gaan maken zijn een aantal aspecten belangrijk.

De spullen en materialen die je nodig bent voor een buitenrit met je paard:

  • Cap
  • Bodyprotector (ruiterafhankelijk)
  • Telefoon
  • Vliegenspray/Dazenspray
  • Paardrijlaarzen/chaps met jodphurs
  • Paardrijbroek
  • Jas (weersafhankelijk)
  • Reflectie materialen voor ruiter en paard
  • Een buitenrit maatje

 

Deze spullen ben je nodig wanneer je een buitenrit gaat maken. Hieronder kort de functies en de redenen van de materialen.

 

Cap & bodyprotector

Een cap is ontzettend belangrijk wanneer je gaat paardrijden, helemaal wanneer je een buitenrit gaat maken. Je paard/pony kan nog zo braaf zijn maar altijd schrikken van iets wat uit de bosjes springt/vliegt. Je paard kan hierop raar reageren, het blijft tenslotte een dier. Wanneer je door zo’n omstandigheid van je paard valt is het belangrijk dat je een cap draagt; dit voor je eigen veiligheid. Wanneer je een val maakt en met je hoofd op de grond terecht komt kan dit ernstig letsel veroorzaken. Je bent nu niet in een rijbak en je paard of pony kan alle kanten op gaan wanneer je buitenrijd. Wil je goed beschermt zijn draag dan ten alle tijde een cap. Hetzelfde verhaal geld voor een bodyprotector. Een bodyprotector beschermt je hele romp/schouders. Wanneer je een val maakt van je paard zal je letsel beperken door de bodyprotector voor het paardrijden.

 

Telefoon/mobiel tijdens het paardrijden

Een buitenrit is meestal niet dicht bij huis. Gebeurt je wat in het bos of omstreken moet je in staat zijn te kunnen bellen. Wanneer je bijvoorbeeld van je paard valt door een duif die uit de bosjes vliegt, en je paard er hierna vandoor gaat sta jij in het bos en kun je niet naar stal/huis. Wanneer je een opgeladen telefoon bij je hebt kun je iemand contacteren op stal of bij huis, zo kun je iedereen laten weten dat verder alles goed is met je, maar je paard/pony er vandoor is gegaan. Ook zou je in het ergste geval het alarmnummer kunnen bellen wanneer er erg letsel is ontstaan door bijvoorbeeld een val.

 

Vliegenspray, dazenspray, insectenspray

Buitenrijden doe je meestal met mooi/zonnig weer. Dit betekent echter ook dazen. Dazen zijn insecten die paarden erg kunnen irriteren/pijn doen. Dazen jagen met infrarode ogen op warmte en beweging om bloed te kunnen bijten, alle kenmeren die paarden/mensen hebben. Doordat je het bos in gaat zul je merken dat hele zwermen achter jou en je paard aan gaan. Wanneer je dit tegen wilt gaan en relaxt door het bos wilt rijden, kun je kiezen voor een vliegenspray die dazen en horzels van jou en je paard af houdt.

Voor vliegenspray voor dazen en horzels ga je naar dazenvanger.

 

Paardrijlaarzen/chaps met jodphurs

Paardrijden doe je altijd met jodphurs(met chaps) of met paardrijlaarzen. Paardrijlaarzen of jodphurs hebben de functie om je benen tijdens het paardrijden te beschermen. Verder zit je ook beter in het zadel, je hebt meer grip. Dit kan voor een buitenrit nog wel eens makkelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een boomstammetje die je springt of gaat galloperen. Dan is extra grip in het zadel prettig, je zal niet zo snel vallen. Ook zul je merken dat wanneer je langs takken of dergelijke rijd, je geen krassen krijgt wanneer je chaps of paardrijlaarzen draagt.

 

Paardrijbroek

Een paardrijbroek voor een buitenrit is belangrijk. Een paardrijbroek is speciaal ontworpen om paard te rijden. Een paardrijbroek zorgt voor goede warmte/kou sirculatie en zorgt ervoor dat je geen schuurplekken krijgt. Ook zorgt een paardrijbroek voor meer grip in het zadel. Wanneer je een lange buitenrit gaat maken is het prettig dat je een goede rijbroek aan hebt.

Voor acties op goedkope paardrijkleding kun je kijken op HappyHorseDeal!

 

Paardrijjas

Een paardrijjas is verstandig om te dragen. Al is het alleen maar om de muggen/viegen/dazen of horzels van je af te houden. Een paardrijjas is wel weer bepalend. Wanneer het erg warm is kun je kiezen voor een zomer jas, wanneer het regent of koud is kun je ervoor kiezen om een winter/regen jas aan te trekken. Ook kun je in een paardrijjas je telefoon en andere belangrijke dingen mee nemen.

 

Reflectie voor paard en ruiter

Wanneer je gaat buitenrijden en je moet over drukke wegen is het verstandig om reflectie materiaal aan te schaffen voor ruiter en paard. Tegenwoordig kun je veel paardrij spullen kopen met reflectie erin. Hierbij kun je denken aan: peesbeschermers, dekjes, dekens, oornetjes, jassen, beugels enzovoorts. Wanneer je tegen het donker aan buiten gaat rijden kun je er voor kiezen om een reflecterende band om je arm te doen met lampjes hierin. Automobilisten zullen je eerder opmerken en daardoor verkleint de kans dat er iets ernstigs gebeurt. Ook kun je lampjes kopen voor in de staart van je paard, voor in de manen en voor aan de benen. Genoeg materialen om goed op te vallen in het donker en op straat.

 

Een buitenrit maatje

Wanneer je een buitenrit gaat maken is het leuk en verstandig om een andere ruiter mee te nemen. Met z’n 2en (of meer) buitenrijden is niet alleen gezelliger maar ook veiliger. Wanneer er iets gebeurt kan de andere ruiter hulp inschakelen.

 

Met z’n 2en kun je meer, en is het een stuk gezelliger!

 

In het filmpje een aantal tips voor het buitenrijden met je paard!


 

 

https://123ruitersport.nl/paardrijkleding.html