NSSK.NL
Image default
Sport

Hoge luchtdruk in de winter

Het juist inspelen op de situatie is vaak bepalend op het al dan niet vangen van karper. Desondanks bestaat de hengelsport in veel gevallen uit gewoontedieren die statisch op een zelfde manier vissen. Of het nu koud, warm, winderig, windstil, hoog of lage druk is, dat maakt dan niet uit. Toch zijn deze factoren van belang om rekening mee te houden. Zo beschrijf ik een korte sessie, waar de rest van de vissers visloos naar het ging en er bij mij soms niet eens één hengel op de steun lag. 

Het is half maart als de watertemperatuur nog slechts 6 graden is. Met nog veel laaghangende mist en geen wind voelt het ook nog koud aan. De luchtdruk is hoog, wat een zonnetje later op de dag moet gaan betekenen. 

De sessie begint met een rondje om het water. Aan één kant zijn 5 vissers neergestreken die statisch op de bodem aan het vissen zijn. Bij rondgang aan de overkant is de vis blijkbaar uit hun sector verjaagd, want een groot deel van de vissen blijkt vlak onder het wateroppervlakte te zwemmen op een goede gooiafstand. Lang hoef ik niet na te denken. De hengel gaan uit de foudralen en worden afgetuigd. Uit de viskoffer haal ik de doos met zig-rigs, die vervolgens worden gemonteerd met een lengte tot vlak onder het wateroppervlakte. Na een laatste blik worden de zwemroutes beoordeeld en strategisch gaan de zigs te water. Binnen het half uur loopt de eerste hengel al af. Een mooi spiegeltje is de klos. Nog voordat ik deze kan netten schiet opeens de waker van de andere hengel omhoog. Snel sla ik aan en dril de eerste vis af. Dan kan ook de start gemaakt worden aan de dril van de 2e karper. Even later kan ik beide vissen met het schepnet uit het water halen en even later weer aan het water toevertrouwen. Binnen het uur volgt precies dezelfde actie. Binnen enkele minuten weer 2 aanbeten. En dan op een koude maart dag met lage watertemperatuur aan de oppervlakte! De andere vissers kijken me ook stomverbaasd aan. Om verder geen slapende honden wakker te maken, en voldoende vis op de kant, ga ik na 2,5 uur vissen en 5 vissen op de kant lekker naar huis opwarmen. De missie is geslaagd. 

https://www.sportvisgigant.nl/