NSSK.NL
Image default
Banen en opleidingen

Tips voor je sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek kan soms heel bepalend zijn voor je toekomst. Je wilt natuurlijk altijd ervoor zorgen dat jij volledig voorbereid op gesprek gaat zodat er niks fout kan gaan. Je moet absoluut niks aan het lot overlaten. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet zodat ze eigenlijk bijna niet om je heen kunnen.

Dress to impress

Natuurlijk denk je ‘s ochtends even extra na over wat je aantrekt naar je sollicitatiegesprek. Besteed echter ook goed aandacht aan de details van je outfit. Poets je schoenen even extra goed op en haal losse draadjes weg. Ook kan het in je voordeel werken om merkkleding te dragen. De gedachte is dan toch al gauw; ‘wie merkkleding draagt, zal wel succesvol zijn.’

Wat neem je mee naar het gesprek

Meestal werken bedrijven met recruitment software en werving en selectie software dus is er een grote kans dat ze je diploma’s en dergelijke al gezien hebben. Toch raden we aan alles alsnog even extra mee te nemen, zoals dus je cv en je diploma’s. Neem ook een paraplu mee zodat je niet zeiknat binnenkomt wandelen, mocht het regenen. Je weet het maar nooit in Nederland.

Bereid een goede klik voor

In het verleden moest je vaak maar afwachten wie je tegenover je zou krijgen tijdens je sollicitatiegesprek. Je kunt je tegenwoordig echter goed inlezen door bijvoorbeeld social media profielen te bekijken. We raden ook aan om daarnaar te refereren tijdens het gesprek.

Mocht je niet zoveel informatie kunnen vinden over je gesprekspartner kun je altijd kijken naar of het een man of vrouw is. Bij een man formuleer je resultaatgericht en bij een vrouw heb je het ook over relaties en processen.

Wees altijd voorbereid op lastige vragen

Denk altijd van tevoren goed na over je sterke en slechte punten. Het kan ook lonen om over verbeterpunten te praten in plaats van echt slechte punten. Denk bijvoorbeeld aan je presentatietechnieken die je graag nog zou willen verbeteren. Wees in dat geval wel voorbereid op de vraag hoe je dat gaat verbeteren. Soms stelt een recruiter ook rare vragen om je uit je comfort zone te halen, schrik hier niet van.

Waarom ben je vertrokken bij vorige werkgevers?

Waarom ben je vertrokken bij je vorige werkgever? Dit is een vraag die je bijna zeker gesteld zal worden. Denk vooraf altijd goed na over een correct antwoord, vooral als je niet vrijwillig bent weggegaan. Wanneer je ontslagen bent, is het zaak dat je vooral positief bent over de functie waarop je solliciteert. Blijf niet te lang stilstaan bij het gepasseerde ontslag.

 

https://www.mysolution.nl/nl-NL/Home