NSSK.NL
Image default
Bedrijven

Is het mogelijk om zelf een groepenkast vervangen of kun je dit beter door een elektricien laten doe

De meterkast is het centrale punt in elke woning, waar de kabels en leidingen voor elektriciteit, water en gas de woning binnenkomen. De manier waarop deze kabels moeten worden aangesloten is gebonden aan strenge regels. Dat is nodig om de veiligheid van monteurs te garanderen en om ervoor te zorgen dat er in de woning geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het aanleggen van een nieuwe groepenkast in een woning lijkt op zich niet zo vreselijk moeilijk. Daarom zijn er veel klussers die dat zelf willen doen.

Wat zijn de regels voor een groepenkast?

Als klusser is er een groot aantal dingen die je moet weten voordat je met het vervangen van een groepenkast begint. Zo’n kast mag alleen in de meterkast worden geplaatst, die 2.40 meter hoog, 75 centimeter breed en 31 centimeter diep moet zijn. Elke groepenkast moet door middel van een hoofdschakelaar in- en uit kunnen worden geschakeld. Met een hoofdschakelaar wordt de volledige stroomvoorziening in- en uitgeschakeld. Het plaatsen van aardlekschakelaars is verplicht. Achter elke aardlekschakelaar mogen vier groepen van 3600 watt worden geplaatst.

Hoe werkt een groepenkast?

Het op volgens de juiste richtlijnen aansluiten van een groepenkast is behoorlijk ingewikkeld. In de meterkast komt de stroom met een dikke kabel de woning binnen. Die wordt eerst aangesloten op de hoofdschakelaar. Daarna worden de groepenkasten aangesloten op de hoofdschakelaar. De stroom wordt door de groepen naar delen van de woning gestuurd. Omdat elke groep is aangesloten op een installatieautomaat kun je de stroomvoorziening in elke groep afzonderlijk in- en uitschakelen. Bij het installatiewerk moeten afspraken worden nageleefd met betrekking tot de kleuren van de kabels.

Wat is de mening van professionals?

Over het algemeen zullen vakmensen afraden om zelf de groepenkast te vervangen. De meeste klussers hebben daar te weinig kennis van zaken voor. De kans is aanwezig dat ze zelf een schok krijgen of dat er onveilige installaties worden gemaakt. Elektriciens zijn doorgaans niet bereid om een zelfgebouwde installatie te certificeren. Zij willen op zijn minst de klusser begeleiden tijdens de installatiewerkzaamheden. Ook verzekeraars zijn niet enthousiast over het zelf plaatsen van een groepenkast. Zij benadrukken dat de schade niet wordt vergoed als er iets mis gaat en er brandschade ontstaat. Je mag daarom met recht concluderen dat je het installeren van een groepenkast moet overlaten aan de elektricien.