NSSK.NL
Image default
Hobby en vrije tijd

Vliegtuigspotten op Schiphol

Vliegtuigspotters op Schiphol

Een groep mensen heeft het spotten van vliegtuigen als hobby. Ze fotograferen bekijken vliegtuigen bij aankomst en vertrek. Deze hobby bestaat eigenlijk al zo lang als de luchtvaart. Zoals een in Nederland langsvliegende zeldzame vogel alle vogelaars in rep en roer brengt zo kunnen vliegtuigspotters in rep en roer raken als er bijzonder vliegtuig op Schiphol komt zoals de Airbus A380 of de Boeing 787 dreamliner .

Maar ook voor de minder bijzondere vliegtuigen rukken vliegtuigspotters massaal uit zoals je op de voor vliegtuigspotters gereserveerde plekken op en rond Schilhol kunt zien.

Op een doorsnee dag is het op de voor vliegtuigspotters gereserveerde plekken druk met mensen die foto’s nemen, verrekijkers Schiphol bekijken en gegevens vastleggen van vliegtuigen die landen en opstijgen.

Hoe ging vliegtuigspotten vroeger?

Voordat er websites waren waarop je alle vliegbewegingen en geplande vliegbewegingen rond Schiphol kon zien had je behoorlijke kennis nodig om te weten wanneer welk vliegtuig waar zou gaan landen.

Eenvoudig toegankelijke informatiebronnen waren nog niet beschikbaar. Het was geen kwestie van een zoekterm invoeren op een website. De vliegtuigspotter moest vluchttabellen en andere lastige en tijdrovende bronnen van vluchtinformatie doorzoeken.

Hoe gaat vliegtuigspotten nu?

Vandaag de dag is het een stuk eenvoudiger geworden om van ieder burgerluchtvaart vliegtuig bij te houden waar het is en wanneer het op welk vliegveld verwacht kan worden. In 2005 is de eerste website opgericht waarop vrijwel real time de informatie van ieder burgerluchtvaart vliegtuig kan worden gevonden en inmiddels zijn vele andere websites gevolgd.

Een vliegtuigspotter kan voor de niet militaire vliegtuigen dus makkelijk vinden wanneer, welk vliegtuig op Schiphol gaat landen en, als een vliegtuig bijzondere belangstelling heeft, afreizen naar Schiphol voor het maken van een foto.

Maar vliegtuigspotters hebben nog steeds hun verenigingen en die verenigingen hebben hun eigen sites die voorkomen dat hetlanden van een bijzonder vliegtuig gemist wordt.

Vliegtuigspotters hebben een bijzondere hobby waarbij het volgen, fotograferen en aan motorgeluid herkennen van vliegtuigen centraal staan en waarover ze onder elkaar niet uitgepraat raken.

 

http://www.vliegtuig-volgen.nl/